Mama dva sina

Kada sam drugi put ostala trudna bila sam “sigurna” da će druga beba biti žensko. Imala sam mučnine i trudnoća je bila drugačija od prve po svemu. Danima smo pričali da je žensko, smišljali ime i razmišljali kako je je biti roditelj djevojčici. Nakon tri mjeseca suprug mi je rekao da je pod stresom i da ne zna kako će se ponašati ako njegovu kčerku neko bude pratio, šta će kada obuče “minjak” svi će je štipkati :-), zamisli da je neko udari ili da joj je momak neki krelac. Ja sam ćutala i smijala se, kontam ma daj nemoj o tome razmišljati, opusti se. Poslije par dana saznali smo da je muško, baš sam bila sretna, posebno Boris, kaže posebna je ta bratska ljubav i posebne su mame sa dva sina, pa realno i jesu.

Alek i Petar

Odgajati dva sina je nesto posebno, dva karaktera, dva temperamenta, dva fizički ista bića ali opet totalno različita. Mislila sam prije najgore su mi ove majke sa dva sina, pa Bože koliko su posesivne, pa samo da ne budem takva :-). Evo danas nisam pametna, hm, jesam li ja posesivna majka?! Jel posesivno znači voljeti cijelim bićem, grliti, ljubiti, maziti, gnjaviti? Ako to znači onda jesam :-). Mnogo je prednosti imati dva sina, što bi moja baba rekla bar ćeš na igračkama da uštediš, haha, ima logike, odjeću nismo sačuvali, sve sam skoro poklonila, mislila sam neće mi trebati.

#myvalentine

Slušala sam mnogo priča o tome, ma previše vam je emotivan, pa nije valjda da plačeš, dječaci ne plaču, kakva glupost po mom mišljenju. Petra smo učili da pokaže emocije, da plače kada mu se plače, tako ćemo učiti i Aleka. sasvim je normalno imati emocije, nebitno da li smo muško ili žensko. Važno je da ih naučimo da se kroz život znaju nositi sa emocijama.

Znam da nas čeka još puno trčanja, skakanja i igre. Dječaci su puni energije, od jutra do mraka samo skači, trči, igraj se.

Naučićemo ih da se druže, prije svega oni sami između sebe, da se vole, paze i čuvaju jedan drugog. Kažu da dječaci teže sklapaju prijateljstva i teže se vežu ali i to smo Petra naučili, dovodili smo mu drugare koji mu prijaju, odvodili ga na mjesta gdje su “drugari” koji njemu odgovaraju, već sada ima najboljeg druga, ranije je to bilo jer ima lijepu kosu danas je to jer je pravi drug kako kaže.

Iako su muškarci i oni vole da ih neko pohvali, posebno roditelji dok su mali, svakodnevno ih pohvalimo, zagrlimo.Najlakše je kritikovati dnevno napravim bar 5 grešaka koje su za kritiku, drugo je što nema ko da me kritikuje :-). Pohvala je ta koja vodi na pravi put a ne kritika. Zato hvalite vašu djecu jer kada pomisli da napravi nešto što ne treba prije će se sjetiti poljubca i pohvale nego kritike ili kazne.

Alek i Petar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *