Kako zimi obući bebu

Ovo je jedna jako zanimljiva tema, bar je meni, s obzirom da sam sa prvim sinom pravila ogromne greške kada je oblačenje generalno u pitanju. Sjećam se naših trauma u stanu, u automobilu, u kolicima ma bilo gdje. Pri pomisli da idemo vani nije mi bilo dobro, on je toliko vrištao dok mu oblačim skafander ili sedam slojeva odjeće to je haos. Sjećam se da smo ga u stanu gdje smo mi bili u kratkim rukavima jer je stan izuzetno topao držali umotanog kao štrucu hljeba, a ispod je imao i bodi dugih rukava i neko odjelce ili trenerkicu.

Sada kada sam postala mama drugi put odlučila sam da ne pravim tu grešku nego da osluškujem svoju bebu a ne druge koji govore obuci ga, pokrij ga, zamotaj ga, daj mu rukavice itd.

Mama i Alek

Naravno želim prije nego napišem šta mi oblačimo kada idemo u šetnju reći da moj blog nije pametovanje, moji tekstovi nisu tu da radite prema njima, naprotiv možda se nećete složiti ali ćete čuti drugo mišljenje koje je možda kao vaše ili totalno suprotno. Sjećam se da bi meni dosta toga pomoglo da sam imala gdje pročitati, da je bar neko imao slično iskustvo kao ja u nekim situacijama možda bi mi bilo lakše, ne možda bilo bi sugurno.

Mi smo izašli u prvu šetnju nakon 8 dana, čim je “otpao” pupak, i beba i ja smo se osjećali dobro, Bili smo raspoloženi, nije bil hladno i napravili smo taj prvi “krug” u naselju.

Kada je krenula zima opet smo odlučili da izlazimo, naravno ne na velikim minusima i kada duva vjetar. Izlazimo u šetnju svakodnevno, ranije smo oblačili skafander ali jednostavno on nije bio sretan u njemu, ljutio se i bunio, rukama nije ni mogao mrdati, mislim realno i ja bih šizila u njemu kao kobasica stisnuto.

Odlučili smo oblačiti jaknu koja je ugodna i može se u njoj “disati”. Bitno mi je da nije hladno, procijenim po sebi, obučem mu hulahopke, preko trenerkicu ili pantalonice. Bodi dugih ili kratkih rukava, tanji duks i jaknu. Šal mu ne stavljam ali je kapa obavezna, starijem sinu sam i ljeti kada pirka stavljala i dan danas sam ima naviku da nigdje ne ide bez nje.

U kolicima kada spava ne pokrivam ga sa sedam dekica, ne prekrivam preko glave i ne pravim “iglo” kao sa prvim sinom, jer je jadan bio toliko natrpan kao i da nije vani. Sada kontam nije do njega zrak ni došao :-).

Važno je da je ugodno i vama i bebi. Ako vas hvata srklet i nervoza, teško da ćete imati ugodnu šetnju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *