Dojenje, osnovna hrana moje bebe

Dojenje mi jako puno znači. Osim toga što se na taj način posebno povezujem sa svojim sinom sretna sam jer znam da moj sin jede kvalitetno. Majčino mlijeko nema cijenu, benefiti dojenja su neprocjenjivi. Dojila sam svog starije sina 11 mjeseci iako se znam našaliti pa reći da sam mislila da ću ga dojiti do 18 godine. On je sam prestao da doji sa 11 mjeseci, jednostavno mu nije bilo više zanimljivo a ni potrebno.

Petar i Alek

Prednosti dojenja su mnoge, iako nisam stručnjak da bih govorila šta sadrži majčino mlijeko i koliko je važno samo dojenje. Prednost je što ste uvijek povezani sa svojim mališanom, što ste i na taj način nekako još povezano ne pupčanom vrpcom ali opet imate neku povezanost. Majčino mlijeko je uvijek spremno, toplo i kvalitetno, nema rok trajanja. Moj stariji sin ima 5 godina, nikada nije bio bolešljiv, nije imao problema sa alergijama i ishranom, ja sam mišljenja da je dojenje dosta uticalo na sve to, ali opet kažem nisam stručnjak.

Sada kada dojim drugo dijete, mogu reći da sam iskusna i da mi nije uopšte naporno, iako moj sin ima malo više od 120 dana napravili smo sistem potrošnje i proizvodnje. Priznajem tokon dojenja prvog sina imala sam problema, mastitis, nisam znala da ga držim ali nisam odustajala, pomislila sam par puta ma ne mogu više ali podrška partnera je jako bitna i on je uvijek bio tu da me digne kada padnem duhom. Bitno je biti uporan, nuditi bebi siku i kada mislimo da ne želi, da nemamo mlijeka itd. Bitna je volja, želja i da smo svjesni da činimo pravu stvar za naše mališane.

Kao što sam rekla ovo mi je drugo dijete pa nemam problema, bar ne u ovih više od 120 dana. Jedini što me brine je da li je sit, da li mu je dovoljno mlijeka ali nakon prve kontrole i nakon što je napredovao „školski“budem još sretnija što ga dojim. Nisam mu nikada dala dohranu, ni njemu ni starijem sinu.

Dojenje na javnom mjestu, Koliba Jahorina

Iskreno jako je nezgodno u svakom trenutku i na svakom mjestu zadovoljiti bebin glad i plač. Upravo sam imala situaciju u Domu zdravlja da sam ga morala nahraniti u hodniku jer je nakon vakcine bio uznemiren i jedino što ga može smiriti je sika :-). Neugodno mi je bilo ali sam se sakrila nekako ispod dekice, bez obzira što želim svom sinu najbolje nije mi ugodno dojiti ga na svakom mjestu, ipak volim neki kutak, da imamo naš mir. Bila bih sretna da imamo prostorije za dojenje svuda, u restoranima, tržnim centrima itd. Ako možemo imati prostor za molitvu mislim da možemo imati i prostor za dojenje.

Comments

  1. Amina

    Draga Zvezdana, dok nam se ne omoguće normalni prostori za dojenje, pozivam te da mi se pridružiš u dojenju u prostorima za molitve ❤️❤️❤️, a usput i da se malo ispričamo, treba nam jedan ketch up session ;). Amina

    1. Post
      Author

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *