Prvi put kod stomatologa

Stručnjaci kažu da do dvije ili dvije ipo godine većini djece izrastu mliječni zubi, tako da je to sjajno vrijeme za usađvanje dobre stomatološke navike. Mliječni zubi su važni  jer stvaraju prostor za trajne zube. Propadanje mlječnih zuba također povećava rizik od propadanja  stalnih zuba.

Iako stomatolozi sada preporučuju da djeca prvi put vide svog stomatologa do prvog rođendana, smatram da je pravilna njega kod kuće ključ za osiguranje biserno bijelih zuba tokom djetinjstva. Za malu djecu, međutim, prva posjeta zubaru može biti zastrašujući prijedlog. Čudni instrumenti, glasni zvukovi i nova lica mogu uznemiriti  čak i najneugodnijeg dvogodišnjaka. No, uz pažljivu pripremu i naravno mnogo nagrada, prva posjeta kod zubara zapravo može biti zabavna.

Jako je bitno da znate da ako je vaš stomatolog odličan za vas ne znači da je super za vaše djete. Dobar dječji stomatolog će objasniti svaki korak provjere sa djetetom, pokazaće mu alate koje će koristiti, i uvjeriti ga da može sjesti na mamino ili tatino krilo i zaustaviti bilo koji postupak ako je nervozan.

Mi smo imali našu prvu posjetu i moram reći da je prošlo više nego dobro. Nekoliko dana  smo pričali o posjeti stomatologu, o važnosti pregleda zuba i da će naravno ukoliko odemo dobiti poklone. Pri samom ulasku u DuoDent centar Petar se predstavio, zagrlio prvu osobu koja mu se ukazala i doktorici poklonio duboki naklon, baš onako džentlmentski. Naravno nije prestao da priča, valjda nešto i na mene treba da ima 🙂 , i ja samo brbljam i ne prestajem kod stomatologa dok mi žena ne kaže e sada možeš ćutati.  Nakon dubokog naklona doktorici i udobnog smještanja u stolicu usledilo je upoznavanje sa  aparatom za vodu, divnim alatkama i samom procedurom.  Divna doktorica bila je slatko obučena, bebi roze pantalone, šarena košulja i bila je slatka i zanimljiva pa je i Petru bilo zanimljivo. Pošto ne voli Sunce i jako svjetlo rekao je da mu smeta a onda je drugi doktor izvadio sunčane naočare i to dječje tako da nije bilo izvlačenja 🙂 .

Doktorica Nataša iz DuoDent centra mu je sve objasnila i pojasnila, uočena je mala tačkica koja se mora srediti, kada mu je dr. saopštila da ima „crvića“ usljedila je panika i njegova tuga ali kada je saznao da je to crvić iz jabuke koji je postao stanovnik njegovog zuba bilo mu je lakše. Nakon pregleda očekivao je i nagradu, kako bi svaki mališan poželio igračku Petar je poželio pizzu 🙂 . Tako je naše prvo druženje sa stomatologom prošlo oke. Vidjećemo šta će biti naredni put 🙂 .

    

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *