Do kada nositi pelene?

Evo jednog texta koji vjerujem zanima sve roditelje. Imate dijete koje još nosi pelene, odmah svi govore ma stavljaj ga na tutu, vrijeme mu je!

Sjećam se da mi se poznanica hvalila kako joj sin „ide“ na tutu svako jutro u isto vrijeme, zapravo nije išao ona ga je stavljala sa nepunih godinu dana. Meni je u tom momentu bilo suludo i sada mi je. Pa zar sada moramo da se takmičimo i ko je prvi počeo da kaki u tutu. Taman nekako usvojih to da moram slušati kako govore tri jezika, jedu grah sami, sami se presvlače a imaju samo godinu ili dvije 🙂 . E da sada čujete moju bruku, moj sin još noću nosi pelene, Pampers gaćice. Bude ona suva ali meni bude lakše da je obuče, da sam je obuče, i sam kaže „Mama ovo je samo ako slučajno piškim“ 🙂 .

Stvarno ništa nisam forsirala, kada je dojenje bilo u pitanju sam je odustao sa 11 mjeseci i nije više bio „zainteresovan“ 🙂 . Takva je situacija i sa pelenom, preko dana smo prestali da je stavljamo kada je imao dvije godine i 8 mjeseci. Trenirao je sa Vivi ( njegova dadilja, tako je ne zovemo ali da vam bude jasno ko je Vivi često ćemo je spominjati), svaki dan i vrlo brzo je prestao, možda se par puta upiškio u krevet i nimalo nije bio sretan zbog toga, osjećao je krivicu. Od tada koristi Pampers gaćice, svaka čast onome ko ih izmisli 🙂 . Tako su jednostavne da ih i dijete može samo obući.

 

Nisam ni čitala tekstove kako odviknuti dijete od pelene nekako sam znala da će on sam odlučiti i osjetiti kada je pravo vrijeme. Sada je već diječak koji razgovara o tome zašto nosi pelene, čak i sam sebe kritikuje ali ih stavlja za svaki slučaj.

Ko kaže do kada je „normalno“ nositi pelene, šta je uopšte danas normalno? 🙂 Samo po svom ličnom iskustvu, po potrebi i ponašanju djece. Ništa ne forsiram pa ako ne voli jogurt zašto da mu ga stalno gurkam i ubjeđujem da je najzdraviji, polako možda će sam htjeti za pola godine.

Možda ja nisam uporna, tako je bilo i kada je „trebalo“ da ga pustimo da plače da sam zaspi, ma nema šanse, ja jednom izdržala dvije minute.

Da se razumijemo opet bih sve isto ponovila, ne bih ja tu ništa mijenjala.

Photo by talentovana Jelena

Outfit Košulja Zara i Pampers gaćice.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *